Plastische chirurgie; een keuze uit luxe of noodzaak?

Geplaatst door

Er zijn verschillende redenen waarom plastische chirurgie toegepast kan worden. Dit kan gaan om een vrijwillige keuze omdat je graag wat aan jezelf wilt veranderen, of vanuit gezondheidsredenen. Echter wordt er vaak aan dat eerste gedacht, bij plastische chirurgie denk je meestal aan een neuscorrectie, borstvergroting of het opvullen van rimpels maar er zijn veel meer mogelijkheden dan enkel dat. Voor sommige is het namelijk een uitkomst die het leven net wat aangenamer maakt.

Er zijn dus twee verschillende redenen waardoor plastische chirurgie toegepast kan worden. Bij de één is het een keuze bij de ander is het noodzaak; denk aan een ongeval, brandwonden of (grote) littekens. Wanneer het gaat om plastische chirurgie uit luxe is dit vaak gebaseerd op het ‘mooier maken’ van het lichaam. Oneffenheden bijwerken, de huid strakker maken of lippen juist wat voller. Ieders keuze is hierbij natuurlijk persoonlijk maar er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden voordat je daadwerkelijk onder het mes gaat.

Wat is de reden achter je keuze?

Stel jezelf wel altijd de vraag waarom je een plastische ingreep zou willen. Is dit omdat je denkt dat je je dan beter over jezelf voelt, omdat het nodig is, of omdat je ooit iets bij een ander gezien hebt wat jou ook wel aanspreekt. Wanneer iemand een depressie heeft kan zo’n ingreep soms erg effectief zijn om het zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten. De keuze kan ook ontstaan vanuit gezondheidsproblemen, zoals rugklachten door te zware borsten. Het is belangrijk om voor jezelf een reden vast te stellen zodat je voor jezelf ook weet waarom je het doet. Zo’n keuze maak je niet zomaar en ben er van bewust dat het niet gemakkelijk terug te draaien is.

Zoek een erkende specialist

Zoek altijd een erkende specialist om de ingreep te laten uitvoeren. Er zijn in dit beroep namelijk heel veel kwakzalvers die enkel makkelijk geld willen verdienen. Het is daarom belangrijk om te checken of de chirurg ingeschreven staat in het specialistenregister. Je kunt dit controleren via RIBIZ, wat de afkorting is van Registratie en Informatie Beroepsoefenaren In de Zorg. Daarnaast zijn de meeste chirurgen in Nederland lid van de NVPC, wat de afkorting is van Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Wanneer chirurgen lid zijn van deze vereniging hebben ze een erkende opleiding gevolgd. Mocht je opzoek zijn naar een plastische chirurg die gespecialiseerd is in cosmetische chirurgie, dan kun je even controleren of de specialist lid is van de NVEPC (Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie). Chirurgen die daar lid van zijn, zijn in cosmetische chirurgie gespecialiseerd.

Je bent zelf verantwoordelijk

Omdat de meeste plastische chirurgie geen noodzaak is ben je zelf verantwoordelijk voor het zoeken van een chirurg. Zorg altijd dat je goed bent voorbereid en alles even gecontroleerd hebt zodat je ook zeker bent van je zaak en alleen behandeld wordt door een chirurg die er ook echt verstand van heeft en waar jij je goed bij voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *