Selecteer een pagina

Je zult ongetwijfeld van alles voorbij hebben zien komen over hoe jij je kunt beschermen tegen COVID-19, maar wellicht weet je niet goed wat je nu als eerste kunt doen en wat het belangrijkste is. Is het belangrijker om jezelf te laten vaccineren, thuis te blijven of moet je eerst een mondmasker kopen? Het belangrijkste is in ieder geval om je te allen tijden te houden aan de richtlijnen van het RIVM. Als iedereen zich hieraan houdt, wordt het makkelijker om jezelf te beschermen. Daar bovenop kun je jezelf beschermen met persoonlijke beschermingsmiddelen.

Nederland en België

Zoals gezegd, kun je jezelf beschermen met allerlei verschillende soorten persoonlijke beschermingsmiddelen. Hierbij kun je denken aan mondkapjes (mond- en neusmaskers), desinfectie handgel, spatschermen, handschoenen en face-screens. Je kunt ervoor kiezen om een combinatie van deze persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, het is immers niet zo dat je maar een of twee dingen kunt gebruiken. Hoe meer je combineert, des te beter het beschermt. Het is daarom raadzaam om een voorraad in huis te hebben zodat je altijd wat hebt om op terug te vallen. Wat kun je nog meer doen behalve een mondmasker kopen?

Testen en vaccineren

Het is, behalve beschermen, ook belangrijk om jezelf te testen. Je kunt er nu voor kiezen om jezelf te laten vaccineren, echter is dit iets waar je misschien wat huiverig over bent. Het is natuurlijk vrij snel gegaan met de ontwikkeling van het vaccin, echter is dit iets wat geen slecht teken is. De overheid en de Europese Gemeenschap heeft namelijk dezelfde veiligheidseisen en normen gehanteerd bij het ontwikkelen hiervan als normaal gesproken gebeurt. Dat betekent dat er niet onzorgvuldig is omgegaan met de ontwikkeling hiervan en er geen extra risico’s zijn. Afgezien daarvan is het nog belangrijker om jezelf te laten testen.

Testen en zelftest

Door jezelf te laten testen, weet je zelf ook of je besmet bent of niet en of je dus goed bezig bent met jezelf beschermen. Dit kun je natuurlijk via de GGD doen, maar omdat deze al onder hoge druk staat en de essentiële testen voorrang moeten kunnen blijven krijgen, is het raadzaam om niet steeds naar de GGD te gaan als je gewoon even wilt weten of je positief of negatief getest wordt. Dit is echter alleen het geval als je niet al symptomen hebt. Je kunt het uiteraard ook doen als je al symptomen hebt, maar laat je in het geval van een positieve test daarna nog altijd door de GGD testen. Zo’n vrije test kun je vrij makkelijk verkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een coronatest Coronatestnederland.nl bezoeken om een afspraak te maken. Hier zijn talloze mogelijkheden en allerlei verschillende soorten faciliteiten.