Selecteer een pagina

Bijna iedereen heeft er last van: moedervlekken. Hoewel deze vlekken geen kwaad kunnen, vinden veel mensen ze niet mooi. Zeker niet als ze op zichtbare plekken zitten zoals het gezicht, de nek of handen. Veel mensen kiezen er daarom voor om moedervlekken te verwijderen. Een vrij eenvoudig en pijnvrije behandeling.

Wat zijn moedervlekken?

Een moedervlek is een ophoping van van (donkere) pigmentcellen in de huid. Deze ophoping zorgt voor de vlekken. Het bijzondere is dat mensen vaak geboren worden zonder moedervlekken. Moedervlekken ontstaan namelijk door blootstelling aan de zon en dan vooral tussen de leeftijd van 3 en 20 jaar. 

Bijzonder genoeg kunnen moedervlekken na het 40e levensjaar weer afnemen. Het is mogelijk om het ontstaan van moedervlekken te verminderen door de huid te beschermen tegen UV-licht. Dit is zeker bij jonge kinderen erg belangrijk.

Zijn moedervlekken gevaarlijk?

Moedervlekken zijn niet gevaarlijk. Sterker nog, het is een heel normaal verschijnsel. Uiteraard gaat het hier dan wel om goedaardige moedervlekken. Ook wel naevocellularis genoemd. Er zijn ook kwaadaardige moedervlekken. Ook wel melanomen. Dan heb je ook nog onrustige moedervlekken. Dit zijn moedervlekken die jeuken, van vorm veranderen of groter worden. Zowel normale als onrustige moedervlekken kunnen geen kwaad, hoewel onrustige moedervlekken wel behoorlijk kunnen irriteren.

Veel mensen denken dat een moedervlek kan veranderen in huidkanker. Dit kan, maar dit gebeurd heel zelden.

Kun je moedervlekken voorkomen?

Een moedervlek, ook wel een pigmentvlek, is een natuurlijk verschijnsel. Deze vlekken ontstaan door blootstelling aan de zon. Helaas is het niet mogelijk om moedervlekken te voorkomen. Wel kun je het ontstaan verminderen. Dit doe je met name door de huid goed te verzorgen en niet te veel bloot te stellen aan zonlicht. Gebruik zonnebrandcrème wanneer nodig en vermijd de zonnebank. 

Kunnen moedervlekken verdwijnen?

Moedervlekken verdwijnen niet zomaar. Als een moedervlek eenmaal zichtbaar is, zal deze zichtbaar blijven. Een moedervlekken kan donkerder worden (of lichter), kan van vorm veranderen en er kan zelfs haar groeien, maar het zal niet verdwijnen. Een moedervlek verwijderen kan wel, maar dit kan alleen door een gecertificeerde specialist.

Moedervlekken laten verwijderen

Medisch gezien is er geen noodzaak om een moedervlek te verwijderen, tenzij het om een kwaadaardige moedervlek gaat. Ook wel een melanoom. Als je twijfelt bij een moedervlek, laat deze dan altijd checken door je huisarts. 

Hoewel het niet noodzakelijk is om een normale moedervlek te laten verwijderen, snappen we de intentie wel. Zeker als een moedervlek op zichtbare plekken zitten zoals het gezicht, de nek, hals of handen. Hetzelfde geldt voor pigmentvlekken. Pigmentvlekken verwijderen is een vrij simpele ingreep. Er zijn twee manieren om zo’n vlek te verwijderen. Je kunt het weg laten snijden of weg laten laseren.

Een moedervlek weg laten snijden kan vaak bij de huisarts, maar dit laat in sommige gevallen een litteken achter. Daarom kiezen veel mensen er voor om een moedervlek weg te laseren. Afhankelijk van de huid en de moedervlek zijn er zo’n 1 tot 4 laserbehandelingen nodig om de moedervlek te verwijderen.

Een laserbehandeling is pijnvrij en laat geen littekens achter. Wel zo prettig als een moedervlek op zichtbare plekken zit.